CARI MAKLUMAT TAMBAHAN

Wednesday, June 29, 2011

UNIKNYA BERSIN
B E R S I N merupakan rahmat dan nikmat untuk mencegah bahaya serta mudharat kepada otak demi menyihatkan anggota. Nabi Muhammad S.A.W. menyaran kepada sesama muslim agar mendoakan kerahmatan terhadapnya dengan ucapan 'Alhamdulillah'.

Antara adab ketika bersin ialah perlahankan suara, meletakkan tangan atau tisu atau sapu tangan di atas mulut dan hidung agar tidak terkeluar benda yang menjijikkan dan juga jangan memalingkan muka ke kiri dan kanan agar tidak memudaratkan orang sekitar.
Para ulama telah berselisih pendapat berkenaan hukum menjawab bersin, namun pendapat yang dapat ditarjihkan dari semua pendapat tersebut ialah menjawab bersin itu fardu kifayah apabila ditujukan kepada orang ramai dan fardu ain apabila untuk individu.

Tahukah anda apabila bersin, degupan jangung anda akan terhenti sedetik.... dan setelah anda yakin degupan anda masih terus berdegup, maka ucapkanlah 'Alhamdulillah' kerana anda masih hidup. Faedah bersin ialah dapat menghilangkan habuk-habuk, debu-debu serta beberapa penyakit dan bersin juga dapat menggambarkan seseorang itu sihat atau sebaliknya.

Sebagai rumusan, bersin yang dituntut menjawabnya ialah apabila orang yang bersin mengucapkan 'Alhamdulillah' dan orang yang mendengarnya hendaklah berkata "yarhamukallah", dan orang yang bersin itu menjawab semula "yahdikumullah wa yushlihabalakum"....
3 comments:

Anonymous said...

memang unik bersin ni..

thanks kerana berkongsi..

-----------------------
nak ajak join ohbelog.com, komuniti blogger terbaru Malaysia..
daftar dan dapatkan traffik free..
http://ohbelog.com/

Liiya Amir Abdullah said...

salam. :)

sy ni mmg kuat bersin. sampaikan ada mmber panggil sy 'BERSIN'...sbb sy bersin agak kuat. kalau bersin slow2 sakit dada. pas baca entry ni rsnya kne mula blajar bersin slow2....

tq sbb share. n sy mohon nak share jugak boleh????

btw do follow me yep....

http://keramat-tganu-klang.blogspot.com/

Wira malaya said...

matkepoh007 : terima sudi baca cerita saya yg x berapa best ni..klo rajin follow lar sy, insyallah sy join...

Liiya Amir Abdullah : terima kasih kerana baca, dan terima kasih kerana follow sy.. saya follow awk juga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...